Αγαπητά μας παιδιά,
Η σημερινή μέρα, δηλαδή η 4η Οκτωβρίου γιορτάζεται σ’ όλο τον κόσμο ως η ‘μέρα των ζώων’. Τι σημαίνει όμως αυτό; Είναι μήπως μια μέρα που γίνονται καλλιστεία ζώων; ¨Η μια μέρα που τα ζώα πάνε διακοπές; ή μήπως κάτι άλλο;
Όχι παιδιά. Είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες για τα ζώα. Όμως οι άνθρωποι αποφάσισαν τούτη τη μέρα να σκέφτονται και να συζητούν για τον τρόπο που οι ίδιοι φέρονται στα ζώα: Να θυμούνται τα λάθη τους και να παίρνουν αποφάσεις για να τα διορθώσουν. Και επίσης να μη ξεχνούν πως και τα ζώα έχουν δικαιώματα, γιατί είναι και αυτά μέρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Αν σας ρωτήσει κάποιος ‘Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου:’ τι θα απαντήσετε; ‘Ο σκύλος’ βέβαια. Φύλακας πιστός από τα πολύ παλιά χρόνια. Στις μέρες μας σκύλοι οδηγούν τυφλούς και ανάπηρους ανθρώπους, βρίσκουν ναρκωτικά και εκρηκτικά, καταδιώκουν εγκληματίες, ή απλά μας κρατούν συντροφιά. Και πιο είναι το μεγαλύτερο προσόν του σκύλου; Η αφοσίωσή του. Συχνά όμως βλέπουμε στους δρόμους σκυλιά αδέσποτα, να τριγυρνούν πεινασμένα και άρρωστα. Πώς γίνεται αυτό; Πώς ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου καταλήγει αδέσποτος χωρίς φροντίδα και αγάπη; Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια αφεντικά πετούν τα ζώα τους στο δρόμο. Όταν ένας άνθρωπος παίρνει στο σπίτι του ένα σκύλο πρέπει να ξέρει πως θα έχει πολλές φροντίδες. Πρέπει να τον ταΐζει, να τον πηγαίνει στον κτηνίατρο, να τον βγάζει βόλτα και προ παντός να μη τον αφήνει μόνο για πολύ. Αν δεν είναι έτοιμος να τα κάνει όλα αυτά δεν πρέπει να παίρνει σκύλο. Το χειρότερο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να πάρει ένα κουτάβι, να το χαρεί για λίγο κι όταν το βαρεθεί να το διώξει. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το σκυλί αυτό δε θα μπορέσει να ζήσει μόνο του.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις γάτες. Παίρνουμε στο σπίτι ένα γατάκι για λίγο, το χαιρόμαστε όσο είναι μικρό και παιχνιδιάρικο και μετά το διώχνουμε. Κάποιοι μάλιστα λένε πως οι γάτες είναι εφτάψυχες και πως δεν έχουν ανάγκη- επιβιώνουν πάντα. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οι γάτες είναι ζώα ανεξάρτητα και συχνά τρέφονται κυνηγώντας μικρότερα ζώα:ποντίκια, πουλιά κ.α. Ένα γατάκι όμως που μεγαλώνει στο σπίτι κοντά σε ανθρώπους γίνεται ένα ήμερο κατοικίδιο και αν το πετάξουμε στο δρόμο δεν ξέρει πώς να επιβιώσει.
Γενικά οποιοδήποτε ζώο πάρουμε στο σπίτι πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε κάποιες υποχρεώσεις απέναντί του. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το φροντίσουμε για όλη του τη ζωή και να μη το εγκαταλείψουμε όταν το βαρεθούμε. Καλό όμως είναι να μη παίρνουμε για κατοικίδια εξωτικά ζώα όπως παπαγάλους, μαϊμούδες, ιγκουάνες. Αυτά τα ζώα έρχονται από χώρες μακρινές είναι πολύ ευαίσθητα και τα περισσότερα ψοφούν στο ταξίδι. Ας μη ξεχνάμε πως κάθε ζωντανός παπαγάλος που πουλιέται ταξίδεψε μαζί με μερικούς άλλους που δεν μπόρεσαν να αντέξουν την ταλαιπωρία.
Ποια είναι λοιπόν η σωστή στάση απέναντι στα κατοικίδια; Να παίρνουμε ένα ζώο όταν είμαστε σίγουροι πως θα μπορέσουμε να το φροντίσουμε για όλη του τη ζωή. Ακόμη καλύτερα είναι να υιοθετούμε ένα αδέσποτο ζώο. Μπορούμε να μαζέψουμε ένα ζώο από το δρόμο ή –αν αυτό μας φοβίζει-να πάμε σ’ ένα άσυλο ζώων όπου θα διαλέξουμε ένα ζώο εμβολιασμένο και υγιές. Ευτυχώς υπάρχουν και άνθρωποι που φροντίζουν για τα αδέσποτα: μαζεύουν τα άρρωστα και τραυματισμένα σε ειδικούς χώρους, τα άσυλα ζώων, τα γιατρεύουν και μετά τα δίνουν δωρεάν. Δυστυχώς όμως τα αδέσποτα ζώα είναι πάρα πολλά και δεν μπορούν όλα να μεταφερθούν σε άσυλα. Και πάλι ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι που τα ταΐζουν.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που τα δηλητηριάζουν. Γι αυτούς τι να πούμε; Καλύτερα να μην πούμε τίποτα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως η δηλητηρίαση αδέσποτων ζώων απαγορεύεται από το νόμο και τιμωρείται αυστηρά.
Εκτός από το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα
Π.χ. Πολύ συχνά ακούμε ότι το τάδε τσίρκο ήρθε στην πόλη μας και ότι έχει ακροβάτες, κλόουν και άγρια ζώα που κάνουν καταπληκτικά νούμερα. Στις αφίσες βλέπουμε καλοζωισμένες τίγρεις και λιοντάρια και τεράστιους ελέφαντες με δυνατές προβοσκίδες. Αν τύχει να πάμε στην παράσταση και προσέξουμε λίγο καλύτερα, θα δούμε ζώα αδύνατα, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αφίσες. Είναι ζώα που περνούν όλη τους τη ζωή στο κλουβί και το μόνο που γνωρίζουν είναι το μαστίγιο του θηριοδαμαστή. Οπωσδήποτε είναι δυστυχισμένα. Το τσίρκο είναι ένα ευχάριστο θέαμα. Μπορεί όμως να υπάρξει τσίρκο χωρίς άγρια ζώα; Ναι, μπορεί. Ήδη σε πολλά μέρη του κόσμου συμβαίνει αυτό. Οι ακροβάτες, οι κλόουν, οι ζογκλέρ, οι ταχυδακτυλουργοί φτάνουν και περισσεύουν. Τα άγρια ζώα τα βλέπουμε στην τηλεόραση πολύ καλύτερα-όπως ακριβώς ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τους ζωολογικούς κήπους. Ίσως μας αρέσει να βλέπουμε ένα λιοντάρι ή μία τίγρη από κοντά, όταν είναι μέσα στο κλουβί. Κανένα ζώο όμως δε γεννήθηκε για να ζήσει σε κλουβί. Όλα γεννήθηκαν για να ζήσουν ελεύθερα. Γιατί εμείς να πηγαίνουμε και να πληρώνουμε αυτούς που τα κρατούν αιχμάλωτα; Ας αποφεύγουμε λοιπόν το τσίρκο με ζώα και τους ζωολογικούς κήπους. Αν δεν έχουν πελατεία θα πάψουν και να υπάρχουν.
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την τύχη των ζώων και πολλά βιβλία έχουν γραφτεί. Καθώς θα μεγαλώνετε, ολοένα και θα καταλαβαίνετε καλύτερα πως η θέση των ζώων στον κόσμο μας είναι πολύ δύσκολη. Αυτά που είπαμε σήμερα ήταν λίγα. Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα π.χ. το κυνήγι, η εκτροφή ζώων για τη γούνα και το δέρμα τους, η κτηνοτροφία και άλλα που θα τα σκεφθείτε και θα τα συζητήσετε αργότερα.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όπως μιλάμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων πρέπει να μιλάμε και για τα δικαιώματα των ζώων. Π.χ. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Μπορείτε να σκεφθείτε μερικά άλλα δικαιώματα.; Να ένα καλό θέμα για να συζητήσετε με τους φίλους σας σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου